Kosten alarmcentrale? Op het ogenblik dat je er voor kiest om een investering te doen in een (nieuw) alarmsysteem is het niet meer dan normaal dat je zal willen kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke beveiliging van je woning. Uiteraard is het mogelijk om er gewoon voor te kiezen om een sirene te plaatsen die voor het nodige geluid zorgt bij een inbraakpoging, maar er is meer. Zo wordt er nog steeds erg vaak voor gekozen om een alarmsysteem aan te sluiten op een alarmcentrale. Dit kan bijzonder interessant zijn, niet in het minst omdat je op deze manier snel kan rekenen op de nodige bijstand en dat ook nog eens in tal van uiteenlopende situaties. Ben jij ook van plan om een alarmsysteem met koppeling naar een alarmcentrale te kopen? Dan kan de informatie op deze pagina je ongetwijfeld van pas komen.
*Tips:
- Direct weten wat een alarmsysteem kost? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale alarmspecialisten.
Inhoud van dit artikel
Hoeveel kost een aansluiting op een alarmcentrale?
Je dient er rekening mee te houden dat er voor een aansluiting op een alarmcentrale een maandelijkse kostprijs dient te worden betaald. Dat is een beetje vervelend omdat dit er voor zorgt dat het totale kostenplaatje van jouw alarmsysteem een stukje duurder zal uitvallen. Anderzijds moet het wel worden gezegd dat een alarmcentrale je nog steeds voorziet van een unieke zekerheid en veiligheid waardoor ze de meerprijs ongetwijfeld waard kan zijn. Ben je benieuwd met welke periodieke kostprijs je voor een aansluiting op een alarmcentrale rekening dient te houden? Wij hebben ze alvast even opgenomen in onderstaande prijstabel!
Type service | Gemiddelde kostprijs |
Aansluiting op alarmcentrale | Tussen 15 & 25 euro per maand |
Je dient er naast bovenstaande rekening mee te houden dat dit niet de enige kost kan zijn waarmee je wordt geconfronteerd. Tegenwoordig kiezen bijzonder veel mensen er dan ook voor om niet alleen een aansluiting te voorzien op een alarmcentrale, daarnaast kan er eveneens een melding worden verzonden naar een mobiele telefoon. Voor deze service wordt er geen periodieke kostprijs in rekening gebracht, maar er moeten wel kosten worden betaald per verzonden bericht. Dit betekent dat je bij meerdere meldingen ook stil moet blijven staan bij een mogelijks iets hoger uitvallende telefoniefactuur.
Passende bijstand in diverse situaties
Uiteraard is het interessant om een melding te krijgen op je mobiele telefoon wanneer je niet thuis bent en er zich een gevaarlijke situatie bij jouw thuis afspeelt. Het is echter zo dat de wijze waarop er op het gevaar kan worden geanticipeerd veel minder efficiënt is in vergelijking met een koppeling met een alarmcentrale. Daar is het namelijk onder meer meteen duidelijk om welk soort gevaar het gaat. Is er bijvoorbeeld sprake van een inbraak of gaat het om een brandalarm? In beide gevallen zorgt een aansluiting op een alarmcentrale er voor dat precies die mensen worden ingeschakeld die jouw in de situatie in kwestie het beste van dienst kunnen zijn. De tijd die op dit vlak wordt uitgespaard kan heel veel materiële schade voorkomen en kan bovendien ook zomaar mensenlevens redden.
Waarom gebruikmaken van een alarmcentrale?
- Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan het gebruik van een alarmcentrale is uiteraard terug te vinden in de zeer efficiënte bijstand die kan worden verleend. De medewerkers van een alarmcentrale zitten dag en nacht klaar om mogelijke, gevaarlijke situaties vast te kunnen stellen en er op te anticiperen. In de praktijk zorgt dit er voor dat mensen die over een alarmsysteem met een aansluiting op de alarmcentrale beschikken zich nog veiliger voelen in hun huis.
- Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat een uitgebreide, eigentijdse alarminstallatie tegenwoordig het beste van twee werelden weet te combineren. Enerzijds kan er dan ook inderdaad sprake zijn van een aansluiting op een alarmcentrale, maar daarnaast wordt er alsnog vaak ook gebruik gemaakt van een communicatiekiezer voor GSM’s. In principe kan je hier uiteraard voor kiezen, maar voor een dergelijk toestel betaal je al snel tussen de 200 en 300 euro extra. Eigenlijk is dit een beetje een overbodige kost, niet in het minst omdat de alarmcentrale je na vaststelling zelf telefonisch zal op de hoogte brengen. In de praktijk is er dan ook veelal hooguit sprake van slechts enkele minuten verschil.
- Een ander interessant voordeel van een alarmcentrale gaat schuil in het feit dat ze ook een zogenaamde monitoringservice kunnen aanbieden. Deze service is bijzonder interessant omdat ze continue controleert of bijvoorbeeld de sensoren nog goed werken, er geen sprake is van lege batterijen bij bepaalde onderdelen, etc. Door deze opvolging kan je er altijd zeker van zijn dat jouw alarmsysteem optimaal functioneert en geen vervelende lekken of problemen vertoont.
Zijn er ook nadelen aan verbonden?
In principe kunnen we geen direct nadeel aangeven bij het gebruik van een alarmcentrale voor jouw alarmsysteem. Het enige waar je natuurlijk zoals reeds aangegeven wel rekening mee dient te houden is dat er een extra, periodieke kost bij komt kijken. Dat is bij andere systemen, zoals bijvoorbeeld bij een systeem met een GSM communicatiekiezer niet zo. Aan de andere kant moet het gezegd dat deze meerprijs eigenlijk zeer beperkt is waardoor ze geen grote invloed zal hebben op je financiële situatie. Ondanks het feit dat het dus wel degelijk een punt is om rekening mee te houden aanzien we dit niet meteen als een structureel nadeel.
GSM communicatiekiezer alternatief voor alarmcentrale?
Tot slot stellen veel mensen die gaan investeren in een alarmsysteem zich de vraag of het voorzien van een GSM communicatiekiezer een interessant alternatief kan zijn voor een alarmcentrale. Eigenlijk hebben we eerder op deze pagina reeds een antwoord gegeven op deze vraag. Ondanks het feit dat het altijd interessant is wanneer je een melding ontvangt op het ogenblik dat je niet thuis bent en er bijvoorbeeld een inbraak wordt gepleegd is dit geen sluitend beveiligingsmiddel. Wat bijvoorbeeld wanneer je mobiele telefoon net op dat ogenblik een platte batterij heeft? Of je hem in de auto hebt laten liggen of gewoon niet hebt gehoord? In al deze gevallen zal er te laat actie worden ondernomen waardoor de dreigende situatie niet of in ieder geval niet tijdig kan worden verholpen. Dit alles zorgt er dan ook voor dat we met recht en rede kunnen stellen dat een GSM communicatiekiezer voor je alarmsysteem geen even kwalitatief alternatief biedt in vergelijking met een aansluiting op een alarmcentrale.